Slag & Vlag

Slag & Vlag

Slag & Vlag is een nieuw concept voor mensen met een verstandelijke beperking, waar muziek maken en bewegen/dansen op muziek met behulp van vlaggen centraal staat.  Slag & Vlag staat voor ‘inclusie’. Dat wil niet zeggen dat je in hetzelfde orkest hoeft te spelen, maar je kunt wel met elkaar één ‘vereniging’ zijn. Muziekvereniging Takostu start in oktober met twee groepen. Een “slag” groep en een “vlag” groep. Leden worden volwaardig lid van Muziekvereniging Takostu en betalen net als ieder ander lid maandelijks contributie.

Voor de leden moet plezier voorop staan, vanuit plezier volgt ontwikkeling. Ieders persoonlijke mogelijkheden bepalen de snelheid en mate van ontwikkeling waarbij geen goed of fout is. De instructeurs krijgen de taak om vanuit plezier in te zetten op persoonlijke ontwikkeling en groei van de leden.

Impact

Een optreden, al of niet samen met de andere leden van de vereniging, en zelfs de repetitie,  geeft deelnemers de kans om uit hun schulp te kruipen. Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak al wat in zichzelf gekeerd en Slag & Vlag biedt een mooi podium om daar een verschil in te maken. Optredens en presentaties creëren positieve impact; het geeft een gevoel van trots op de geleverde prestatie en kan enorm inspireren om vooral door te gaan. We willen herinneringen maken die een leven lang mee gaan!

Wat

De slagwerkgroep gaat samen muziek maken. Er wordt een standaard programma-opzet gevolgd. Dit maakt dat deelnemers vooraf al weet wat er gaat gebeuren, dat levert rust op. Met de hele groep worden inspeeloefeningen gespeeld. Deze oefeningen bestaan bijv. uit motorische oefeningen (bijv. vier keer 8x rechts en 8x links, daarna vier keer 7x rechts en 7x links etc). Niet alleen om de armspieren op te warmen, maar ook om mentale scherpte te creëren. Daarna worden eenvoudige ritmische bouwstenen geoefend. Deze ritmische bouwstenen, op basis van de muzikale fruitmand (ap-pel ap-pel ap-pel peer), vormen de basis voor alle muziek die gespeeld gaat worden. Natuurlijk worden ook muziekstukken geoefend. Muziekstukken waar niet de stukken bepalen wat er gespeeld moet worden, maar waar de mogelijkheden van alle deelnemers dat bepalen.

De vlaggengroep gaat bewegen op muziek. Dat gaat over veel meer dan alleen dansen. Het gaat over motorische ontwikkeling, lichaamsbeheersing, uitstraling, bewust zijn van je lichaam en bewegingen en natuurlijk actief zijn. Een warming-up bij Vlag is dan ook meteen een (lichte) work-out. Na de warming-up worden technieken geoefend om verantwoord met een vlag om te gaan. Ook dit zijn bij uitstek motorische oefeningen. Bewegen op muziek; het actief luisteren naar en bewegen op muziek draagt bij aan een actieve manier van luisteren. Hoofdzaken en bijzaken scheiden en gefocust blijven.

Bewegen op muziek en het maken van muziek is goed voor de ontwikkeling van ieder mens!

Voor wie

Iedereen met een beperking die wil meedoen en kan meedoen, is welkom bij Slag en Vlag. Slag en Vlag is voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis en/of zelfstandig wonen of in een zorginstelling (ongeacht welke zorginstelling en ongeacht niveau).

Slag & Vlag richt zich voornamelijk op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), maar ook mensen die vrolijk of rustig worden van het kijken en/of luisteren naar een training zijn van harte welkom. En natuurlijk kunnen momenten ingebouwd worden waarop cliënten met een meervoudige beperking komen meedoen.

De lessen worden gegeven door leden en instructeurs van Takostu, met dien verstande dat bij iedere training tenminste één zorgprofessional aanwezig is. Dit wordt gefaciliteerd door Talant. Het instructieteam is één op vier/vijf deelnemers, bij een groep van 15 personen zijn er dus minimaal 3 instructeurs. Eén van hen heeft de algehele leiding en leidt de groep, de anderen zijn “helping hands” en kunnen op individueel niveau bijspringen waar nodig.

De zorgprofessional is in principe niet actief betrokken bij de training, maar bewaakt het welzijn van de deelnemers en grijpt in wanneer nodig.

Waar

– De lessen van Takostu Slag worden gegeven in het clubgebouw van Takostu: Truerderdyk 4H.

– In verband met de benodigde plafondhoogte worden de lessen van Takostu Vlag gegeven in de gymzaal van Talant: Ieleane 3.

Wanneer

De lessen worden gegeven op woensdagavond. Structureel waarbij de vakanties van het basisonderwijs aangehouden worden.

– Takostu Slag: woensdagavond van 18:45 – 19:45

– Takostu Vlag: woensdagavond van 18:45 – 19:45

Planning

– 2 oktober 2019; start Takostu Slag & Vlag

 

Music matters!

Meer informatie nodig?, mail: slagenvlag@takostu.nl

 

Takostu Slag & Vlag wordt mogelijk gemaakt door: