15 juni 2016

Jubileumeditie Jeugdfestival Stiens trekt weer nieuwe deelnemers

In Stiens staat  voor de vijfde keer het Jeugdfestival op de agenda. Op zaterdag 2 juli zullen weer 10 jeugdkorpsen zich presenteren aan het publiek en de jury. Op het programma staan weer nieuwe deelnemers die we zullen verwelkomen in Stiens. Jong Noordenveld uit Roden bijvoorbeeld en de jeugd uit Gendt van St. Sebastianus zullen voor het eerst naar Fryslân afreizen. Sebastianus deed onlangs nog mee aan het NK voor Jeugdkorpsen in Vlissingen. Ook Jong Pasveer heeft daar opgetreden en komt ook naar Stiens. Van dichterbij komt de Jeugdband Sternse Slotlanders Franeker, Jong Hosanna Harlingen en OpMaat uit Berlikum. Uit Opende komt het Jeugdkorps van Cresendo en ‘last but nog least’ komt Jong ViJos uit Bussum.

Takostu voorzitter Johan Visser is blij en trots om te zien dat er twee groepen van de vereniging deelnemen. “Naast de Jeugband van Takostu zal ook het Kidskorps van zich laten zien en horen”. “Het Jeugdfesival lijkt een blijvertje”, laat hij weten. “Als je vijf keer achter elkaar een festival organiseert met nieuwe en terugkomende deelnemers dan zit het wel goed”. Voor volgend jaar hoopt hij dat Taptoe Stiens de middelen weet te vinden. “In het WMC jaar zou het toch prachtig zijn als we in Stiens de Friesche toppers kunnen uitzwaaien naar Kerkrade en daar ook de jeugd kunnen laten zien”.

Ook dit jaar is er weer een deskundige jury die vooral insteekt op een nuttig juryrapport. Robby Overvliet: “De jeugd heeft de toekomst” klinkt als een cliché, maar ik geloof echt dat de energie van een ‘gezellige jeugdcompetitie”- zoals in Stiens – erg belangrijk is. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe bewust deze formule van laagdrempeligheid wordt neergezet, maar hij werkt. Ik reis jaarlijks graag af naar Stiens om de genietende jeugdgroepen van feedback te voorzien. Als we dat plezier vasthouden in de verdere ontwikkeling van deze jonge talenten, dan blijven ’topkorpsen’ in de toekomst goed gevuld met kwaliteit”.

De OMF, Organisatie voor Muziekverenigingen in Fryslân ondersteunt het JeugdFestival. Voorzitter van de Show- Mars & Percussie afdeling Hendrik Buwalda: “Het stimuleren van Jeugd is belangrijk voor de sector. Je ziet veel berichten in de krant van plekken waar het niet goed gaat maar je kunt er als vereniging sturing aan geven. Vandaar dat de OMF goede initiatieven mede mogelijk maakt. Maar het gaat allemaal niet vanzelf, een pluim voor die vrijwilligers die het mogelijk maken is zeker op zijn plaats”.

Hoe we het festival aantrekkelijker maken voor de jeugd is iets wat de organisatie bezig houdt. ‘Vernieuwing’ is een veel genoemd woord in de sector. Volgens Cor Vosseberg (Commissielid en voorzitter Stichting Korpsmuziek Nederland) moet je luisteren naar de wens en ideeën van de jeugd. “Net zoals je bij een ander evenement moet luisteren naar de markt en je publiek. De vraag is dus, hoe krijg je jeugd zo ver dat ze aan de instructie vragen of ze volgend jaar weer mee mogen doen. Verplaats je in de jeugd en betrek ze in de organisatie. Als we dat weten te bereiken zijn we een stap dichter bij een gezonde ontwikkeling, en daar gaan we voor !”.

Zaterdag 2 juli is iedereen van harte welkom in Stiens. Het JeugdFestival wordt gehouden op het kunstgrasveld gelegen naast het Takostu verenigingsgebouw en is gratis toegankelijk. Het adres: Truerderdyk 4H 9051 JC STIENS. Het programma begint om 09.30 uur.

Tot ziens in Stiens !

Dit bericht delen op: Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
Whatsapp